Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου με απαισιόδοξες προβλέψεις...

Στα 16 εκατομμύρια ετησίως αναμένεται να φθάσουν διεθνώς τα κρούσματα καρκίνου το 2020, από τα 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002, εάν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν.
Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Δημ. Μπαφαλούκος, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, το υπουργείο Υγείας και η ΕΟΠΕ οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, μέσω περιπτέρου, που θα λειτουργήσει στην οδό Κοραή και θα διανέμεται ενημερωτικό έντυπο.
Οι πάσχοντες από καρκίνο υπολογίζονται σε 24,6 εκατομμύρια διεθνώς, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020. Περίπου 7 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν από τη νόσο σε ετήσια βάση.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της πρόληψης, καθώς δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άνθρωποι χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Οι βασικότεροι κανόνες πρόληψης είναι:
* Διακοπή του καπνίσματος
* Πρόληψη της παχυσαρκίας
* Άσκηση
* Υγιεινή διατροφή
* Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
* Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο
* Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο (ΗPV, ηπατίτιδας)
* Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο νερό ή τις τροφές, οι διοξίνες ή τα χημικά απόβλητα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το σημαντικότερο είναι η καταπολέμηση του στρες. Από προσωπικές εμπειρίες μου, έχω καταλήξει, πως θα πρέπει να υπάρχει κουράγιο και πολύ θέληση για ζωή, ώστε να αντιμετωπιστεί με θετική στάση και αγάπη από τους γύρω μας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: