Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Νιώστε τη μαγεία της Yoga


Hatha Yoga
Η λέξη Hatha προέρχεται από την ένωση των 2 σανσκριτικών λέξεων Ha και Τha που σημαίνουν αντίστοιχα ήλιος και σελήνη.
Αναφέρεται στα nadis (ενεργειακά κανάλια) του σώματος. Η λέξη ha αναφέρεται στο κανάλι του ήλιου (pingala) , ενώ η λέξη tha στο κανάλι της σελήνης (ida). Πρόκειται για δύο διαφορετικές πλευρές, στοιχεία του εαυτού μας( Ήλιος: φωτιά, ενέργεια, δύναμη - Σελήνη: νερό, συγκέντρωση, ηρεμία).
Όταν όμως οι δύο αυτές λέξεις ενωθούν, τότε hatha σημαίνει δυναμικός, ισχυρός, υποδηλώνοντας ότι είναι μια πρακτική που απαιτεί ισχυρή θέληση και αυτοπειθαρχία. Είναι η γιόγκα που φέρνει την ένωση, τη σύνδεση ανάμεσα σε σώμα, πνεύμα και ψυχή. Την αρμονία σε όλα τα επίπεδα. Η Hatha Yoga είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα γιόγκα στη Δύση όπου η πρακτική της αφορά κυρίως την πνευματική και ψυχική υγεία του ασκούμενου.
Ιστορία-Προέλευση
Η Hatha yoga, επίσης γνωστή και ως Hatha Vidya ή «η επιστήμη της Hatha», είναι ένα σύστημα γιόγκα που εισήγαγε ο Yogi Swatmarama, τον 15ο αιώνα στην Ινδία.
Ο Swatmarama είναι επίσης ο δημιουργός της Hatha Yoga Pradipika, του πιο κατανοητού κειμένου της Hatha Yoga και των τεχνικών της. Το υλικό για την δημιουργία της Pradipika πηγάζει από παλιότερα σανσκριτικά κείμενα της yoga αλλά και από την προσωπική εμπειρία του Yogi Swatmarama. Σ’ αυτήν, ο Swatmarama συστήνει την Hatha Yoga ως τον τρόπο για να φτάσει κανείς στη Raja Yoga, την Βασιλική γιόγκα, σαν ένα προπαρασκευαστικό στάδιο φυσικού καθαρμού που προετοιμάζει το σώμα για την εξάσκηση του διαλογισμού. Οι asanas (στάσεις σώματος) και η Pranayama (έλεγχος της αναπνοής) χρησιμοποιούνταν από τους Ινδούς Yogis για να εκπαιδεύσουν το σώμα τους ώστε να μπορεί να αντέχει στους μακράς διάρκειας διαλογισμούς.
Σήμερα
Από τότε μέχρι σήμερα «κάποια» πράγματα έχουν αλλάξει.
Αυτό στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται στις ημέρες μας απλά σαν «γιόγκα» είναι στην ουσία η Hatha Yoga. Αυτό το συγκεκριμένο σύστημα γιόγκα είναι το πιο δημοφιλές στη Δύση και αυτό στο οποίο έχουν τις ρίζες τους διάφορα άλλα στυλ της της γιόγκα , όπως Power yoga, Ashtanga yoga, Bikram yoga, και Kundalini yoga ανάμεσα σε άλλα.
Πολλές μοντέρνες σχολές της Hatha yoga προέρχονται από τη σχολή του πολύ σπουδαίου δασκάλου Sri Tirumalai Krishnamacharya, ο οποίος δίδαξε από το 1924 και μέχρι το θάνατό του το 1989. Ανάμεσα στους μαθητές του, οι κυριότεροι που έκαναν διάσημη τη Γιόγκα στη Δύση είναι:
  • Ο Sri K. Pattabhi Jois, που καθιέρωσε το στυλ της Ashtanga Vinyasa Yoga.
  • Ο B.K.S. Iyengar και το ομώνυμο στυλ της γιόγκα που δίνει έμφαση στην ευθυγράμμιση και τη χρήση βοηθημάτων όπως τουβλάκια, ζώνες κ.α.
  • Ο T.K.V. Desikachar (γιός του Krishnamacharya) και το στυλ της Viniyoga.
Ένα άλλο σημαντικό ρεύμα επιρροής στις σχολές της γιόγκα ήταν ο Swami Sivananda του Rishikesh (1887-1963) και οι πολλοί μαθητές του, ανάμεσα στους οποίους μερικοί είναι:
  • Ο Swami Vishnu-Devananda, ιδρυτής των Διεθνών Κέντρων Sivananda Yoga.
  • Ο Swami Satyananda, της σχολής γιόγκα του Bihar και
  • Ο Swami Satchidananda, της Integral Yoga.
Οφέλη
 Βασικά στοιχεία ενός μαθήματος Hatha Yoga, είναι οι asanas, η pranayama, o διαλογισμός και η yoga nidra (βαθιά χαλάρωση).
Γιατί όμως έχει γίνει τόσο αποδεκτή και δημοφιλής στη Δύση;
Γιατί όλο και περισσότερος κόσμος απευθύνεται σε εξειδικευμένα στούντιο γιόγκα για την άσκησή του; Γιατί (κυρίως στο εξωτερικό βέβαια) η γιόγκα χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική θεραπεία υποστήριξης σε νοσοκομεία, φυλακές αλλά και σαν μάθημα στα σχολεία; (και μακάρι να συμβεί κάποια στιγμή το ίδιο κι’ εδώ, θέλει όμως χρόνο για να καταλάβει ο κόσμος ότι γιόγκα δεν σημαίνει απαραίτητα «παραθρησκευτική οργάνωση»)
Μα φυσικά λόγω των ωφελειών της στον άνθρωπο και συνεπώς στην κοινωνία γενικότερα. Η συστηματική άσκησή της προσφέρει στον ασκούμενο μυϊκή ευλυγισία και δύναμη αλλά επίσης αναπτύσσει την ικανότητα της συγκέντρωσης και την ψυχική μας δύναμη, τη θέλησή μας. Και όχι μόνο. Μας βοηθάει να δούμε τον κόσμο από μία άλλη οπτική γωνία, μας υπενθυμίζει την αρχή της μη βίας (ahimsa) και πως μπορούμε να την υιοθετήσουμε και να την εφαρμόσουμε στη ζωή μας.
Και ακόμα πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ασθένειες που είναι τόσο συχνές σήμερα όπως υψηλή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, πεπτικά προβλήματα, ημικρανίες, κατάθλιψη αλλά και μυοσκελετικά προβλήματα (κύφωση, σκολίωση, αυχενικό σύνδρομο, προβλήματα μέσης κτλ), αρθρίτιδες, τραυματισμούς. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή όλων μας.Με λίγα λόγια, η Hatha Yoga είναι μια επιστήμη του σώματος και του πνεύματος η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές. Βλέποντας κανείς τις πρακτικές και τους στόχους της λίγο πιο βαθιά, μπορεί να παρατηρήσει ένα σύστημα εσωτερικής εξερεύνησης και προσωπικής ανάπτυξης.
Και εάν χρησιμοποιήσουμε τις αρχές που μας προσφέρει σωστά, σεβόμενοι το σώμα μας και τον εαυτό μας γενικότερα, εάν κάνουμε τη γιόγκα τρόπο ζωής μας και όχι απλά σποραδικές επισκέψεις σε κάποιο στούντιο, τότε αλήθεια, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά! Μπορούμε να ισορροπήσουμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας –σώμα, ψυχή, πνεύμα- όλα δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά για μια αρμονική και εμπλουτισμένη ζωή που τόσο όλοι μας τη έχουμε ανάγκη!
Μία ζωή που έχουμε την τύχη να ζούμε και που έχουμε όφελος να την ζήσουμε όσο ουσιαστικότερα μπορούμε για τον εαυτό μας αλλά και για τον κόσμο γύρω μας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: