Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Ιστορία της μπουγάτσας

Η μπουγάτσα, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, συνοδεύεται από μια ιστορία, που δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι ξεκινάει από τόσο παλιά. Κι όμως... Οι "πλακούντες" των αρχαίων Ελλήνων αποτελούν μια πρώιμη μορφή μπουγάτσας, καθώς ήταν ένα είδος πίτας με διάφορα γεμίσματα. Τα χρόνια περνούν και η μπουγάτσα παραμένει δημοφιλής στην Πόλη, αλλά και στη Σμύρνη.

Ετυμολογικά, η μπουγάτσα ή μπογάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξηςπογάτσα”, που σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί.
Οι πολίτισσες και σμυρνιές νοικοκυρές φτιάχνουν μπουγάτσα και μπουγατσάκια με διάφορα γεμίσματα για το πρωινό και το απογευματινό κολατσιό της οικογένειας και κυρίως των παιδιών πριν και μετά το σχολείο.
Ταυτόχρονα όμως, για να έχουν ένα πρόχειρο σπιτικό κέρασμα να προσφέρουν με το γλυκό του κουταλιού και τον καφέ στον επισκέπτη.

Η μπουγάτσα στην Ελλάδα:
Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή, από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως, πολιτογραφήθηκε ως Σερραία, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Η μπουγάτσα δεν υστερεί σε δημοτικότητα και στη Θεσσαλονίκη, όλα αυτά τα χρόνια. Το 1917 ιδρύεται η Συντεχνία των μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και δυο χρόνια μετά συγκεντρώνει 51 μέλη, αριθμό διόλου ευκαταφρόνητο. Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνεται και η τέχνη της εξελίσσεται. Σήμερα, παρά τη μεγάλη της ιστορική διαδρομή, η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα με αφοσιωμένους οπαδούς και, όπως φαίνεται, το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο και η γεύση της.

πηγή: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2000

Προς τιμήν των παλιών και έμπειρων μαστόρων θα σας παραθέτω μια παλιά, σχεδόν ξεχασμένη, συνταγή για τη μπουγάτσα. Υπάρχει σ' ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε γύρω στο 1950 με τίτλο "Αρτοποιϊα, Κουλουροποιϊα, Ζαχαροπλαστική" και το υπογράφει ένας γνωστός μάστορας της εποχής, ο Παναγιώτης Τριβέλας. Η μπουγάτσα αναφέρεται ως κρεμόπιτα.


Συστατικά:

1 ½ λίτρο γάλα / 160 γραμμάρια ζάχαρη / φλούδα από 1 λεμόνι / 120 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό / 6 αυγά / 2 κουταλιές βούτυρο / 400 γραμμάρια φύλλα / ζάχαρη άχνη/ κανέλα

Οδηγίες:

Για να φτιάξετε την κρέμα, βάλτε να βράσει 1 λίτρο γάλα με 160 γραμμάρια ζάχαρη και τη φλούδα από 1 λεμόνι. Όταν κάψει, προσθέτετε 120 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό. Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα, την αποσύρετε, πετάτε τη φλούδα του λεμονιού και προσθέτετε 6 αυγά χτυπημένα και 2 κουταλιές βούτυρο. Έχετε ετοιμάσει 400 γραμμάρια φύλλα, απλώνετε στον πάτο του ταψιού (προτιμήστε ένα μικρό ορθογώνιο) τα πιο πολλά αφήνοντας τα να περισσεύουν από το ταψί για να τα γυρίσετε. Κάθε φύλλο που βάζετε το βουτυρώνετε. Αδειάστε την κρέμα και απλώστε την ομοιόμορφα. Βάλτε στην επιφάνεια 1 φύλλο, βουτυρώστε το, γυρίστε όμορφα μερικά από τα φύλλα που περισσεύουν, βάλτε κι άλλο φύλλο και γυρίστε τα υπόλοιπα για να κλείσετε την κρέμα. Ψήστε την σε φούρνο 200°C για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα όταν σερβίρετε.


Αναμένουμε και τις δικές σας συνταγές για μπουγάτσα!

.

5 σχόλια:

truth around us......... είπε...

bravo gia tis plirofories oxi mono na trome na kseroume kai giati to trome

Matriga είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ. Πάντα με τον καλό λόγο! Να είσαι πάντα καλά :)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αχ βρε Μαράκι μου, δεν μου λεγες ότι θέλεις συνταγή μπουγάτσας??
Θα βάλω λοιπόν την Πέμπτη και θα στην αφιερώσω, γιατί αύριο θα βάλει το Μαράκι μας σουπιές με σπανάκι που έχει υποσχεθεί!
Και θα βάλω και link με τις πληροφορίες σου για την μπουγάτσα, οι οποίες είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες αλήθεια:))

Matriga είπε...

Καλημέρα γλυκιά μου Έλενα! Πως τα πέρασες; Τρελένομαι για τα γλυκά. Ευχαριστώ πολύ πολύ! Φιλάκια

Matriga είπε...

Η γλυκιά Έλενα από το αγαπημένο μας blog Συνταγές της Καρδιάς, μας αφιέρωσε την όμορφη συνταγή της για μπουγάτσα. Δείτε τη και αγαπήστε, όπως και μεις το blog αυτό και τα κορίτσια του. Ευχαριστούμε πολύ!

http://syntageskardias.blogspot.com/2009/03/blog-post_05.html