Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

7 μικρές συμβουλές για την χρήση του internet από τα παιδιά


Για το Internet ακούγονται πολλά. Τα περισσότερα είναι θετικά, ωστόσο υπάρχουν και κάποια αρνητικά στοιχεία, τα οποία οι γονείς φοβούνται και δικαίως, όσον αφορά την πλοήγηση των παιδιών τους στο Internet.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως, για να ελαχιστοποιήσετε στο ελάχιστο τους πιθανούς on line κινδύνους;

1. Σε πρώτη φάση, αν τώρα ξεκινούν την ενασχόληση τους με το Internet θα πρέπει να τα καθοδηγήσετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αισθάνονται ασφαλή. Αυτός ο σκοπός, επιτυγχάνεται με την συνεχή επιτήρηση και την συνεχή διδασκαλία του γονέα.

2. Βρείτε 10-15 ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για το παιδί σας και περιηγηθείτε μαζί του σ' αυτές, επεξηγώντας του ποιες πληροφορίες είναι οι ενδιαφέρουσες ή διαβάστε μαζί κάποια άρθρα. Φροντίστε ώστε το Internet να γίνει μια ευχάριστη δραστηριότητα στην οποία θα συμμετέχει όλη η οικογένεια.

3.Τα παιδιά χρειάζονται εκπαίδευση για να μάθουν να αξιολογούν το υλικό που είναι χρήσιμο από το επικίνδυνο και το βλαβερό. Αν κάτι τα τρομάζει ή δεν τα κάνει να αισθάνονται καλά ή αισθάνονται άβολα, θα πρέπει να σας το αναφέρουν. Σ' αυτό το σημείο, πείτε στα παιδιά, ότι δεν θα πρέπει να δίνουν πληροφορίες πέρα από αυτές που εσείς έχετε προκαθορίσει. Καθορίστε επίσης τα sites που μπορούν να επισκέπτονται. Αυτό μπορεί να γίνει και με ειδικό λογισμικό, το οποίο μπορεί να επιτρέπει την πλοήγηση μόνο σε ορισμένες σελίδες ή δραστηριότητες (πχ. Chat, instant messaging, παιχνίδια, Κοινωνικά δίκτυα ή άλλες υπηρεσίες - πχ. you tube, twitter κλπ.) και για τα προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα που έχετε συμφωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας.

4. Πέρα από το λογισμικό προστασίας (σημ.: τα Windows Vista έχουν ενσωματωμένη την δυνατότητα γονικού ελέγχου) θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια σουίτα ασφαλείας για προστασία από spam email και κακόβουλα προγράμματα. Ειδικά το email μπορεί να αποτελέσει εύκολα την κερκόπορτα διαρροής σημαντικών πληροφοριών προς τα έξω, που δεν έπρεπε ή δεν επιτρέπετε να γνωρίζει κάποιος τρίτος παραλήπτης.

5. Το Internet μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για να κάνουν τα παιδιά τις σχολικές τους εργασίες. Βοηθήστε τα, ώστε να αντλούν τις ιδέες και να δημιουργούν τις δικές τους. Βοηθήστε τα να αξιολογήσουν τις πληροφορίες που βρίσκουν, ώστε σε μελλοντικό χρόνο να μπορούν να ξεχωρίζουν το άχρηστο υλικό.

6. Ο υπολογιστής δεν πρέπει να βρίσκεται σε απομονωμένο σημείο του σπιτιού, αλλά σε κάποιο όπου περνάτε συνεχώς ή έχετε άμεση θέα του τι συμβαίνει στην οθόνη.

7. Κλείνοντας, θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας ότι το Internet αν και είναι ένας εικονικός τόπος, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να συμπεριφέρονται ελεύθερα. Θα πρέπει να εξηγηθεί ότι θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες του πραγματικού κόσμου, εξηγώντας βεβαίως ποιους κινδύνους μπορεί να συναντήσουν.

2 σχόλια:

korinoskilo είπε...

σωστοτατα ολα αυτα που λες...... ελα ομως που εχει γονεις που δεν ξερουν απο που ανοιγει ενας υπολογιστης..... και το κακο δεν ειναι αυτο .... το κακο ειναι οτι λενε ....... απαππαπα εγω να ασχολιθω με αυτα ?!!!!!

ντροπη!!!
μετα λεει ο χαρδαβελας π@π@ριες και τις πιστεουν


καλο απογευμα :)

Vassilis είπε...

Matriga έτσι είναι όπως τα λες.
Μάλιστα πριν από λίγο καιρό ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ)είχε ανακοινώσει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για τη χρήση του internet από γονείς και παιδιά και τις είχα ανεβάσει στο blog. Αν έχεις χρόνο, σου στέλνω το link :
http://vassilisonline.blogspot.com/2009/03/internet.html