Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Η καταγωγή του ανθρώπου

m_rist_hs21
Πριν από 6-7 εκατομμύρια χρόνια υπήρξε ένας από τους τελευταίους κοινούς πρόγονους των ανθρώπων και των χιμπατζήδων, ο Sahelanthropus tchadensis.

  • Πριν από 4.5 εκατομμύρια χρόνια υπήρξε ο Ardipithecus ramides, που έως πρόσφατα θεωρούνταν ως ο παλιότερος πρόγονος του ανθρώπου. Ορισμένοι λένε πως μπορεί να ήταν πρόγονος των χιμπατζήδων.

  • Πριν από 2.5 έως 4 εκατομμύρια χρόνια πριν έζησε ο Australopithecus afarensis. Μέχρι το 1993 θεωρούνταν ότι ήταν το παλαιότερο ανθρωποειδές. Δεν περπατούσε ακόμα αποκλειστικά όρθιο. Με αυτόν έμοιαζε ο Australopithecus africanus.

  • Ο Homo Habilis, ή Άνθρωπος Τεχνίτης που έζησε στην Αφρική πριν 1,9 εκατομμύρια χρόνια ο πρώτος που μπορούσε να περπατήσει όρθια. Είναι πρώιμο μέλος του ανθρώπινου γένους και έμοιαζε με τον Αυστραλοπίθηκο αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο και οδοντοστοιχία.

  • O Homo Erectus ή Όρθιος Άνθρωπος άρχισε να μεταναστεύει από την Αφρική πριν 1,8 εκατομμύριο χρόνια, αποικίζοντας όλη την Ασία και την Ευρώπη. Τα διάσημα απολιθώματα περιλαμβάνουν τον Άνθρωπο της Ιάβας και τον Άνθρωπο του Πεκίνου. Χρησιμοποιούσε τη φωτιά και έφτιαχνε εργαλεία. Η συμπεριφορά του μάλλον ήταν στερεότυπη. Μάλλον ζούσε μέχρι πριν 25.000 χρόνια.

  • Πριν περίπου 100.000 έως 400.000 χρόνια πριν ζούσε ο Homo Heidelbergensis. Είχε μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον Homo Erectus και πιο στρογγυλεμένο κρανίο.

  • Ο Homo Neanderthalensis έζησε πριν 35.000 έως 400.000 χρόνια πριν. Ήταν σωματώδης με μεγάλο εγκέφαλο και κοντά πόδια. Δεν άμεσος πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων αλλά πιστεύεται πως ζούσε δίπλα τους για χιλιάδες χρόνια πριν εξαφανιστεί πριν 35.000 χρόνια.

  • Ο Homo floresiensis, ή χόμπιτ (που ονομάστηκε έτσι από τα παράξενα πλάσματα στην ταινία ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών), εξελίχθηκε πιθανώς από τον Homo Erectus και αποκόπηκε από αυτούς στο απομονωμένο νησί Flores της Ινδονησίας, περίπου, πριν 800.000 χρόνια.

  • Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι ενώ ο Homo erectus είναι ο άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, ο Homo Sapiens (Έμφρων Άνθρωπος) εξελίχθηκε μόνο στην Αφρική και σε κανένα άλλο μέρος από μεταναστεύσεις διάφορων ομάδων. Άρχισε να υπάρχει πριν περίπου 150.000 χρόνια.

  • Αυτή η θεωρία με την ονομασία "Out of Africa" υποστηρίζει ότι ο ανατομικά σύγχρονος Homo sapiens προέκυψε στην Αφρική πριν 160.000 χρόνια, και άρχισε να μεταναστεύει πριν 70.000 χρόνια, αφήνοντας αποδεικτικά στοιχεία της τέχνης του καθώς και εργαλεία κατασκευασμένα από αυτόν, δείγματα της νόησης του σύγχρονου ανθρώπινου.

  • Καθώς εξαπλωνόταν ο σύγχρονος Homo sapiens δεν διασταυρώθηκε με άλλα ανθρωποειδή αλλά τα αντικατέστησε, είτε ανταγωνιζόμενος με αυτά για την τροφή κλπ είτε δολοφονώντας τους. Ανέπτυξε πριν 40.000 χρόνια τη γλώσσα και έχει το μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου.

  • Η ανταγωνιστική "πολυφερειακή" θεωρία δέχεται ότι τα σύγχρονα ανθρώπινα όντα εξελίχθηκαν χωριστά από τον Homo erectus και άλλα ανθρωποειδή και διασκορπίστηκαν όμως σε όλο τον κόσμο.

  • Τα περισσότερα απολιθωμένα και μοριακά στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία "Out of Africa" ή ότι ο σύγχρονος άνθρωπος προέρχεται από την Αφρική. Το DNA του Ασιάτη Homo erectus ή του Ευρωπαίου Νεάντερταλ δεν μοιάζει με το DNA του σύγχρονου ανθρώπου.

  • Το γονιδίωμα του Homo floresiensis υποστηρίζει έντονα τη μετανάστευση του ανθρώπου από την Αφρική, δηλαδή τη θεωρία Out of Africa και προτείνει ότι τα ανθρώπινα όντα θα είχαν εξελιχθεί σε πολύ διαφορετικές πορείες αν υπήρχε πολυπεριφερειακή ανάπτυξη.
Βρε τι μαθαίνουμε!! Εμένα δε με νοιάζει η καταγωγή μας. Μόνο να είμασταν καλύτεροι μετά από τόσους αιώνες θα ήθελα…
Δεν ήταν να έβρισκε μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο και η “ανθρωπιά”, όπως αποδείχτηκε ότι μεταδίδεται και η ευτυχία!

4 σχόλια:

Unknown είπε...

πολύ ωραία ενημερωτική ανάρτηση αλλά και ωραίο το σχόλιο σου....
έχεις δίκιο θα συμφωνήσω μαζί σου...

σε ευχαριστώ πολύ πολύ.....
για τα καλά σου λόγια...μακάρι να μπορέσω να σου ανταποδώσω το δώρο σου.....και αν μου επιτρέπεις...σε φιλώ.....νάσαι καλά

Matriga είπε...

Παναγιώτη μου, σε ποιο δώρο αναφέρεσαι; Εγώ μόνο την αλήθεια που βλέπω λέω! Εγώ σ'ευχαριστώ. Πάντως, αυτό που θα με ευχαριστούσε ιδιαίτερα είναι να κρατήσουμε για όσο είμαστε εδώ, μια συχνή επικοινωνία, όπως έχω με την Αγγελική (Dreamer Angel), την Έλενα και τη Μαρία (Syntages tis kardias), την Έλενα (Korinoskilo), τη Δελφινούλα και αρκετούς άλλους που με τιμούν, όπως με τα σχόλια και τις ευχές τους, καθημερινά.
Και τα φιλιά μου για μια καλή νύχτα :)

Vassilis είπε...

Matriga πολύ καλή η ανάρτηση.
Φαντάζεσαι μερικά εκατομμύρια χρόνια αργότερα οι μελλοντικοί ανθρωπολόγοι να ανακαλύψουν και το δικό μας είδος ως .... blogo sapiens; :)

Matriga είπε...

Πλάκα θα έχει!! Λες να μείνουμε στην ιστορία ως οι ειδικοί για όλα; lol