Welcome to Shell-Land!

Όπως ανοίγουν τα κοχύλια στην άμμο, έτσι και γω, αποζητώ να παίρνω το φως των δικών σας ματιών...

Όσο ζω, θα ονειρεύομαι και με τίποτα δεν με ξυπνάω. Όσο υπάρχω, στη θάλασσα θα συνεχίζω να βουτάω

και σαν δελφίνι να κολυμπάω, ψηλά θα πετάω και τα κοχύλια μου στη θάλασσα θα φυλάω. ©

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Πιτάκια σαμόζας (samozas)

Samozas είναι οι ινδικές τρίγωνες πιτούλες από χειροποίητο φύλλο. Φυσικά, είναι πικάντικες, όπως άλλωστε όλα τα φαγητά στην ινδική κουζίνα, που φημίζεται για τα μπαχαρικά της και τις πικάντικες γεύσεις της. Η γέμιση είναι από κιμά με καρυκεύματα ή πατάτα, κρεμμύδια και κόλιανδρος. Τηγανίζονται μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι και τρώγονται ζεστά σαν ορεκτικά.

Το μέγεθος και το σχήμα ενός samosa, καθώς η συνοχή της ζύμης που χρησιμοποιείται μπορεί να διαφέρει σημαντικά, από χώρα σε χώρα, αν και είναι ως επί το πλείστον τριγωνικό.

Σαμόζας με λαχανικά

Υλικά:
15 λεπτές ινδικές πιτούλες
Παρθένο ελαιόλαδο
3-4 πατάτες
3-4 καρότα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο πράσο
2 κολοκύθια μεγάλα
3 πιπεριές πράσινες
Tούρμερικ (κιτρινόριζα)
Garam Massala ( ινδικό μίγμα κάρυ )
Fenel ( μαραθόσπορος )
πάπρικα
κόλιανδρος
αλάτι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε. Προσθέτουμε στις πατάτες τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα καρότα. Κατόπιν, ρίχνουμε τα πράσα, τα κολοκύθια και έπειτα τις πιπεριές. Στο τέλος, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε τα σωταρισμένα υλικά με τις πατάτες.

Με το μίγμα πατάτας-λαχανικών γεμίζουμε τις ινδικές πιτούλες και τις τηγανίζουμε με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, για 3 λεπτά.
Σας προτείνω να τα συνοδέψετε με σάλτσα μάνγκου τσάτνευ, μια έτοιμη γλυκόξυνη σάλτσα, με βάση φρούτα, ζάχαρη και ξύδι, που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Όμως, για σας που φτιάχνετε μόνοι σας τις σάλτσες, σας βρήκα την παρακάτω συνταγή.


Σάλτσα τσατνέυ μάνγκο

Yλικά:
6-7 μάνγκο καθαρισμένα και ψιλοκομμένα σε κύβους
2 κρεμμύδια κομμένα κύβους
2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
2 φλ.τσαγιού λευκό ξύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
1 κουτ. σούπας σπόρους μουστάρδας
1 κουτ. γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλας
Χυμός ενός λεμονιού και το ξύσμα του

Εκτέλεση:
Τα πολτοποιούμε όλα μαζί και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί για περίπου 1 ώρα μέχρι να δέσουν. Συντηρούμε σε καθαρά βάζα ή στο ψυγείο.

12 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Μ'αρέσει πολύ η ινδική κουζίνα, αλλά θα προτιμούσα να την βρω έτοιμη! Καλημερες και φιλιά!

jacki είπε...

Χμμμ βασικά δε θα έλεγα όχι σε ένα αράβικο..
Αλλά έκλεισε το μαγαζάκι που πάντα έτρωγα τα πικάντικά αράβικά μου..
Δεν ξέρω αλλά νιώθω ότι και η ινδική κουζίνα θα μου άρεσε.

Vasiliki Rimpa είπε...

Καλημέρα στο μικρό ροζ γλυκό κοριτσάκι ...που μας βάζει και πικάντικες συνταγούλες...

Ελπίζω μόνο στη γεύση να μας ...καις ...όχι στη καρδούλα...!!!

Την καλημέρα μου και συγνώμη που τόσο καιρό ήμουν απών....φιλάκια

Amelie είπε...

Ωραία τα σαμόζας, τα έτρωγα συχνά στο Λονδίνο όπου επισκεπτόμουνα πολλά ινδικά εστιατόρια. Θα συμφωνήσω όμως με τη Maria Tzirita που προτιμά να τα βρει έτοιμα! Εκτός αν αναλάβεια να μας τα φτιάξεις εσύ Μαρία μου να μας κεράσεις!!!!!!!!!

Σταλαγματιά είπε...

Κοντεύει μεσημέρι κι εσύ παίζεις με τον πόνο μας ε;
:)))))

Orsalia είπε...

Μου αρέσει η ινδική κουζίνα... αλλά βαριέμαι να μαγειρέψω τέτοιου είδους νοστιμιές... Προτιμώ να μου τα προσφέρουν έτοιμα να τα απολαύσω!!!!!
Αντε καλή μας όρεξη!!!!!!!!!

KitsosMitsos είπε...

Καλή μας όρεξη, λοιπόν!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Λατρεύω την ινδική κουζίνα και τα καυτερά.
Samozas φτιάχνω και με κιμά, τί να σου λέω...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

mia maria είπε...

Δεν έχω φάει ποτέ, ξέρω όμως ότι είναι πικάντικα! Με την άδεια σου θα στείλω τη συνταγή στη φίλη μου που της αρέσουν πολύ!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δεν ήξερα πως υπάρχουν και "σπόροι μουστάρδας"!

Betty's Cuisine είπε...

αχ κι εγώ η τεμπέλα έτοιμα τα θέλω!
και μου αρέσουν και τα πικάντικα και τα καυτερά, όσα έχω δοκιμάσει πάντως ήταν σούπερ!

Matriga είπε...

Καλησπέρα σε όλους σας. Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Χαίρομαι που σας αρέσει η ινδική κουζίνα!
Η Φύρδην-Μύγδην έχει δίκιο πως τα samozas είναι ωραία και με κιμά.
Ασκαρ, οι σπόροι μουστάρδας είναι σπόροι κίτρινου σιναπιού. Θα βάλω link πάνω στη φράση για περισσότερες λεπτομέρειες.

Σας φιλώ με κοχυλένια φιλιά και σας εύχομαι καλό Σ/Κ :))